miercuri, 11 aprilie 2012

Busteni – drumuri de munte

 Istorie si cazare in pensiuni cu parfum de epoca

Micutul orasel de munte aflat sub maretul perete al Caraimanului pe care troneaza Crucea Eroilor se afla exact in centrul Romaniei. Aflat pe firul vaii Prahova, avand pe de o parte Muntii Bucegi, iar pe de cealalta Muntii Baiului, Busteniul este la doar 135 km de Bucuresti, intinzandu-se de-a lungul DN1 pe circa 7 km. Daca sunteti amatori de statistici, mai notati ca altitudinea medie a orasului Busteni este de 850m, avand o populatie de 10.463 de locuitori. Bineinteles, la aceasta se adauga numarul de turisti, in continua crestere.

 

Trei veacuri de istorie

Nu se poate privi in trecutul locului fara a aminti de manastirea Sinaia. Fondata de spatarul Mahai Cantacuzino in 1690, ofera 300 de ani de istorie. Este, fara indoiala o destinatie culturala pentru turistul care a gasit un loc convenabil de cazare intr-o pensiune din Busteni, insa sta la baza aparitiei localitatii Busteni. Asta pentru ca, aproape 100 de ani mai tarziu, domnitorul Mihai Sutu impreuna cu 24 de familii de scutelnici ai Manastirii Sinaia pune bazele catunului Izvorul, prima localitate din zona. Dar pentru a trece de geneza, trebuie sa mai mentionam ca „La Busteni” era denumirea locului de varsare a Vaii cerbului in raul Prahova si ca primele case s-au construit aici in 1793. La sfarsitul secolului al XIX-lea, Busteni era un catun al comunei Predeal, ocupand doar malul drept al Prahovei si partea inferioara a vailor Jepilor, Paltinul si Valea Alba. Aceste date sunt esentiale pentru turistii pasionati de istorie. Acestia vor cauta o pensiune in partea Busteniului deja mentionata. Continuand periplul prin timp, ajungem in anul 1882, an in care se deschide aici o fabrica de hartie, care, la inceput producea hartie din mucava, apoi din paie, de impachetat si pentru tipar. Deja exista in Busteni posibilitati de cazare in cateva hoteluri, pensiuni, putandu-se inchiria chiar si vile.

 

Aparitia schiului

Schiul reprezinta momentul de cotitura al Busteniului. Inca din 1907, sasii aduc de la poalele Alpilor moda schiului, a alunecatului pe patine de lemn, bob sau sanie. Este explozia de care aveau nevoie tinerii care se inchesuiau deja vara in pensiunea din Busteni, vrand sa scape astfel de „zapusala si praful oraselor”. Din acest moment, sporturile de iarna devin principalul motor turistic al zonei, la aceasta contribuind si clima, cu ierni blande si veri racoroase. Cel putin pana la izbucnirea primului razboi mondial...

 

Monumentul emblematic al Busteniului

Statiunea, inconjurata de munti, a fost in anul 1916 locul unor confruntari militare extrem de violente. In onoarea ostasilor cazuti atunci s-a construit, intre anii 1926  si 1928, la altitudinea de 2291, in apropierea varfului Caraiman, Crucea Eroilor Neamului. Monumentul, construit la initiativa reginei Maria, are o inaltime de 28 de metri, cu doua brate a cate 7 metri fiecare si este montata pe un soclu inalt de 7,5 metri din beton armat si placat cu piatra. Acesta adaposteste in interior un generator electric care alimenteaza cele 120 de becuri, de cate 500 de wati fiecare. Astfel, Crucea Eroilor este perfect vizibila din Busteni si pe timpul noptii.

 

 Cazare cu staiff in pesiunea Busteni

3 veacuri de istorie ii asteapta pe turisti la Busteni. Chiar daca nicio pensiune care sa ofere cazare in Busteni nu a resitat atat, parfumul adevaratei epocii de aur interbelice inca mai persista pe multe din stradutele fermecatorului orasel. Veacurile de turism local au creat o adevarata traditie a turismului, oamenii, dar si serviciile oferite, fiind ireprosabili. Nu credeti? Va trebui sa va convingeti singuri!

 


pensiune busteni, pensiune busteni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu