amplificatoare, sisteme audio, difuzoare si boxe – totul tine de trecut
Muzica inseamna astazi din ce in ce mai mult. Echipamente digitale din ce in ce mai sofisticate au transformat experienta muzicala in ceva complex, destinat celor cu solide cunostiinte in materie, atat in ceea ce priveste teoria si cultura muzicala, cat si referitor la cunostiintele tehnice. Totusi, avem de-a face cu un paradox in acest domeniu. Pe de o parte au aparut curente muzicale care permit oricui sa fie compozitor sau cantaret. Suportul tehnici, atat soft cat si hard, faciliteaza accesul la acesta ramura a artei considerata atata vreme ca fiind una exclusivista, destinata doar acelora cu o solida pregatire teoretica si burdusiti de talent. Pe de alta parte, exista categoria muzicienilor cu ani de pregatire academica in spate, care nu doar ca nu depinde de toate aceste echipamente moderne, dar lucrarile lor se adreseaza unei categorii foarte restranse de consumatori ai muzici. Este, fara doar si poate, o problema etica a artei moderne: arta pentru arta!
Muzica este dependenta de tehnologie?
Industria de profil insa este oarecum independenta de toate aceste controverse pentru ca vizeaza exclusiv consumatorii de muzica. Muzica nu se mai asculta demult doar in salile de concerte. De la simplele difuzoare care echipau cele mai rudimentare radiouri, pana la complicatele sisteme audio hi-fi a trecut o era. Mai exact. A fost depasita o etapa evolutiva. Evolutia nu a fost una sinuoasa ci una exponentiala si partea ei cea mai spectaculoasa ne este cunoscuta celor mai multi dintre noi. Multe din dispozitivele care au facut istorie au disparut, au aparut insa o multitudine de gadget-uri noi care au deschis drumuri catre noi standarde auditive. amplificatoarele si difuzoarele insa raman dinozaurii sunetelor. Ca si concept, pentru ca din punct de vedere al realizarii si a caracteristicilor tehnice acestea sunt de nerecunoscut.
Calculatorul si depasirea barierelor
Totusi, tin inca de latura nostalgica a tehnologiei. Viitorul este al calculatoarelor. amplificarea se va face direct in creierul uman, sarindu-se de procesarea sunetului in ureche. amplificatoarele si difuzoarele boxelor se adreseaza inca urechii, care converteste undele sonore in frecvente care sunt trimise de nervul auditiv catre creier ca semnale electrice. Ei bine, veti fi mirati sa aflati ca si calculatoarele sunt mai nou capabile sa descifreze limbaje, deci si muzica. Aceste noi bariere trecute inseamna si o revolutie iminenta in industria de profil. Vor deveni oare amplificatoarele si boxele istorie? Vom putea asculta muzica la volume infernale fara a deranja vecinii, sarind decodificatorii fizici? Va fi muzica viitorului compusa exclusiv de calculatoare? Pare inspaimantatoare aceasta perspectiva, si totusi, viitorul va fi cu necesitate din ce in ce mai dezumanizat. Suntem pregatiti sa traim intr-o astfel de lume? Raspunsul este, fara indoiala, individual. Noul va fi intotdeauna seducator, insa nu intotdeauna suntem constienti de compromisurile pe care trebuie sa le facem pentru a avea acces la acesta.
In concluzie...
Nu va grabiti sa dati multi bani pe un set nou si mult mai performant de echipamente audio. amplificatoarele noi se adreseaza cu precadere profesionistilor. Sistemele de boxe vin gata echipate cu sisteme de amplificare pentru a le atasa direct la calculator. Firmele de profil se zbat sa iasa la lumina din noianul concurentei cu mereu alte gaselnite. Trebuintele utilizatorilor sunt intr-o continua schimbare, evolueaza spre standarde mereu revolutionare. Nu e totusi si o nota de superficialitate aici? Fara indoiala ca este, dar goana tehnologica ne prinde pe toti intr-un marasm fantastic, in care realitatea se pierde de multe ori in concepte si teorii SF. Ascultati doar muzica... Aceasta nu va fi niciodata depasita!
amplificator, amplificator
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu