Pe 2 mai 2011, in miez de noapte, Osama bin Laden era ucis in locuinta sa din Pakistan de catre fortele speciale americane. In alt capat al lumii, la finele aceleiasi luni, gruparea terorista nigeriana, cunoscuta sub numele de Boko Haram, efectua o serie de atentate sinucigase cu bomba in nordul tarii, la numai cateva ore de la depunerea juramantului presedintelui nou ales Goodluck Jonathan. Care este legatura intre cele doua evenimente? Niciuna! Evident este insa ca in timp ce „razboiul impotriva terorismului” s-a axat pe un om, mai mult decat pe miscarea in sine, crengile terorismului s-au extins pana in Africa, fara ca SUA sau celelalte tari vestice sa para cel putin ingrijorate, in ciuda zecilor de victime din randul propriilor cetateni, printre care un italian si un britanic cu mai putin de doua saptamani in urma, ucisi in Nigeria inainte de a putea fi eliberati de catre fortele britanice si cele nigeriene.
De anul trecut pana in momentul de fata, lucrurile au inceput sa se schimbe, iar potentialul pericol pe care gruparile teroriste africane l-ar putea reprezenta la adresa „lumii civilizate” a inceput sa fie luat ceva mai in serios. In septembrie anul trecut, intr-o declaratie redata de catre The New York Times, Generalul Carter F. Ham, comandantul major american pentru Africa spunea ca cele trei grupari militante (al-Shabab in Somalia, Al Qaeda in Maghrebul Islamic si Boko Haram din Nigeria) si-au exprimat in mod public intentiile clare de a viza tinte din vest si in mod special din Statele Unite ale Americii. In acelasi timp, desi eforturile celor trei grupari au fost concentrate pe tarile in care se aflau, cu efecte cel mult regionale, intentia celor trei de a coopera mult mai strans si de a-si sincroniza eforturile reprezinta in opinia Gen. Ham a amenintare considerabila la adresa Statelor Unite.
Incepand cu 11 septembrie 2001, terorismul international s-a identificat in ochii multora cu Al Qaeda, insa pentru multi africani lucrurile nu sunt atat de simple. Asadar, cine sunt aceste necunoscute ce poarta numele de al-Shabab si Boko Haram si ce reprezinta ele?
Al-Shabab
Initial a reprezentat aripa militanta a Uniunii Curtilor Islamice ( Islamic Courts Union), cei care conduceau Somalia inainte de invazia fortelor etiopiene, devenind apoi una dintre cele mai temute grupari militante islamice din Africa. Inca din 2006, al-Shabab a dus o lupta de insurgenta impotriva guvernului de tranzitie din Somalia, si a suporterilor sai din Etiopia, ajungand sa controleze mare parte din sudul tarii, inclusiv capitala Mogadishu.
Afilierea cu Al Qaeda, care a avut loc inca din 2007, a dat miscarii un accent terorist mult mai puternic, apeland la atacuri sinucigase cu bomba, pe langa teroarea instaurata in incercarea de a transforma Somalia intr-un stat islamic de ordin vechi: taierea mainilor, uciderea prin lovirea cu pietre, interzicerea televiziunii, etc.
Estimarea numarului de victime este foarte greu de facut, insa ce a atras cel mai mult atentia internationala a fost interzicerea ajutoarelor straine in timpul secetei dezastruoase din 2010 si 2011, si blocarea celor care doreau sa paraseasca tara. Pentru multi, foametea si suferinta pe care oamenii le-au indurat din cauza secetei se datoreaza in cea mai mare parte masurilor criminale luate de al-Shabab.
Sperante ca puterile gruparii slabesc au luat nastere in august anul trecut, atunci cand dupa multi ani au parasit capitala Somaliei, lasand-o in mainile guvernului de tranzitie. Cu toate acestea, legaturile tot mai stranse cu Al Qaeda creaza neliniste si temeri ca al-Shabab se va extinde in tarile vecine si nu numai.
Boko Haram
Desi exista de ani buni intr-o forma rudimentara, ultimii doi ani au reprezentat pentru Boko Haram anii „afirmarii” ca forta terorista de temut. Nordul predominat islamic al Nigeriei este locul in care gruparea si-a desfasurat activitatile, terorizand ceea ce multi au numit „a soft islamic area”, in care nu toate femeile poarta voal, iar bauturi alcoolice inca pot fi procurate, printre altele.
„Sofisticarea” gruparii a fost adusa si in cazul de fata de legaturi stranse cu Al Qaeda din spatiul Africii de nord, ce le-a permis accesul la tehnologia fabricarii de explozive improvizate. Astfel, atacurile sinucigase au ajuns in ultima vreme sa fie aproape zilnice, cu un numar de victime estimat de catre Amnesty International la cateva sute de oameni numai in primele luni din 2012.
Boko Haram ( western education forbidden), a efectuat atacuri asupra bisericilor crestine din nord, asupra institutiilor statului, asupra unor institutii de invatamant si in cadrul unor evenimente de sarbatoare nationala, insa cel care a atras cel mai mult atentia internationala a fost atacul cu bomba asupra sediului ONU din capitala Abuja de anul trecut, ce s-a soldat cu numeroase victime.
Guvernul nigerian pare deocamdata incapabil sa faca fata situatiei, incompetenta lor fiind dovedita la inceputul anului cand unul din liderii gruparii a reusit sa scape din custodia politiei, recapturat abia cu putina vreme in urma. Metoda aplicata, aceea de a folosi forta bruta a armatei, a facut ca soldatii sa fie de multe ori mai temuti decat teroristi fara chip ce fac parte din Boko Haram. Ca si in cazul al-Shabab, extinderea in afara granitelor Nigeriei este larg temuta in vest si in SUA, in mare parte asocierii de care aminteam mai devreme cu Al Qaeda.
Implicarea SUA, limitata mult timp la interventii diplomatice, a fost extinsa la trimiterea Beretelor Verzi cu scopul de a antrena fortele nationale pentru apararea granitelor si spatiilor intinse putin locuite, in care gruparile teroriste isi gasesc refugiu, tocmai pentru ca America sa nu fie nevoita sa intervina.
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu