Atat la instalare, cat si pentru functionarea propriu zisa
hidroforul a devenit un aparat electrocasinic pentru cei care stau la casa. hidroforul sau pompa submersibila. Insa cei care sunt inca tributari clasicei fantani sau retelei publice de alimentare cu apa se vor simti cu siguranta descumpaniti accesand oferta fara a avea temele facute. Depasind acest pas si achizitionand un astfel de produs, veti alege si echipa de montaj. Din pacate, nu mai putem sa ne incredem orbeste in meseriasi. Inainte de a va aventura sa puneti in functiune noile instalatii va recomandam sa aveti in vedere cateva amanunte care cu siguranta vor mari considerabil viata intregii instalatii. Astfel, si personalul insarcinat cu montajul si intretinerea va putea fi responsabilizat.
Vasul hidrofor – la instalare
In primul rand, nu uitati ca instalatia in care se monteaza vasul pentru hidrofor trebuie sa fie prevazuta cu un dispozitiv de limitare a presiuni, asa numita supapa de siguranta. Apoi, pentru a preveni coroziunea datorata curentilor galvanici, instalatia trebuie sa fie prevazuta cu o impamantare adecvata conform normelor si standardelor in vigoare si, daca este cazul, vasul poate fi dotat cu racorduri dielectrice.
De asemenea, trebuie luate in considerare si alte cauze care pot provoca coroziunea. Factorii in discutie sunt multi, insa cunoasterea celor mai importanti poate fi prima masura de preventie: caracteristicile apei (inclusiv temperatura acesteia), prezenta oxigenului, saruri disociate sau prezenta in instalatie a diferitelor tipuri de materiale (de exemplu otel si carbon sau otel si inox). Atrageti repetat atentia constructorului instalatiei si personalului insarcinat cu montajul si intretinerea instalatiei asupra acestor termeni. Pe langa acestea, asigurati-va ca vor respecta normele in vigoare pentru instalatii termice, hidraulice si electrice.
In timp pot apare diverse scurgeri. De aceea alegeti, atat pentru hidrofor cat si pentru vasul de expansiune un loc de instalare astfel incat aceste scurgeri sa nu le afectezesau sau sa produca alte distrugeri echipamentelor sau obiectelor din proximitate.
La fel ca toate echipamentele utilizate pentru instalatii hidraulice, si aceste vase asigura mediul in care se pot dezvolta bacterii, in special in perioada de nefunctionare. Interesati-va care sunt cele mai eficiente metode de dezinfectie si periodicitatea aferenta acestui proces.
Vasul hidrofor – la utilizare
Dupa instalare aveti mare grija sa nu folositi vasul hidroforului pentru substante chimice, solventi, produse petroliere, acizi sau alte substante care pot deteriora vasul hidroforului. In aceasta categorie intra si lichidele care contin particule solide (nisip, argila etc) care pot deteriora corpul acestuia pana la acoperirea interioara totala a acestuia sau pot obtura racordul hidraulic.
Trebuie prevazute toate mijloacele pentru prevenirea acumularii aerului in vas (din apa). Altfel instalatia va trebui aerisita in mod repetat si aceasta isi va pierde din randament. Apoi, atat vasul cat si hidroforul si intreaga instalatie trebuie protejate impotriva temperaturilor de inghet. Utilizarea unui antigel potrivit si unei incaperi adecvate va vor scuti de alte cheltuieli ulterioare.
Este foarte important sa nu utilizati acest vas in alte scopuri decat cele pentru care a fost conceput. Vor exista momente in care veti fi, fara doar si poate, tentati sa il utilizati ca un simplu recipient. Amintiti-va ca acesta nu este un simplu vas, ci parte a unei instalatii care are propriile ei reguli de pastrare si utilizare.
Si pentru pomepe submersibile
Pompele submersibile pot functiona in regim hidrofor. Pentru aceste cazuri, vasele de expansiune aferente vor suporta aceleasi reguli de instalare si utilizare care cele ale impuse de hidroforul clasic. Doar ca la acestea se vor adauga, invariabil si cele pe care le implica o instalare si functionare corecta a unei pompe submersibile sau chiar unui ansamblu de astfel de echipamente. Dar aceasta este deja alta poveste...
pompa submersibila, hidrofor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu