sâmbătă, 17 martie 2012

Pentru un sistem de boxe performant

Ce trebuie sa faceti pentru a va bucura de un sunet si o imagine fara cusur

Degeaba v-ati achizitionat boxe bose sau masina cu subwoofer auto impresionant daca acestea  nu au in spate un player pe masura. Nu va ganditi la ceva revolutionar, playerul pe care il cautati poate fi chiar sub nasul vostru. Playerul Windows este prezent pe toate calculatoarele (bineinteles, ale utilizatorilor care folosesc sistemele de operare Windows – ceilalti oricum sunt intr-un procent nesemnificativ). Cu aplicatiile corecte, Windows-ul poate fi transformat intr-un player universal, care poate reda orice format. Totusi, trebuie evitate cateva obstacole.

 

Windows 7 – fara indoiala superior

Fara indoiala, este foarte simplu sa vezi un film sau sa asculti muzica cu Windows 7. Sistemul de boxe performant si monitorul generos va vor satisface pe deplin, presupunand ca sistemul de operare va recunoaste o multitudine de formate chiar de la instalare. Prin comparatie, in XP sau Vista, utilizatorii au de facut o multime de operatiuni de configurare pentru a pune la punct sistemul din punct de vedere al redarii audio / video. Insa trebuie sa fiti atenti si atunci cand folositi Windows 7: odata cu Vista, Microsoft a introdus o noua interfata pentru fisierele multimedia – Media Foundation. Aceasta completeaza si modernizeaza tehnologia DirectShow de pe vremea XP-ului si impune noi reguli in stabilirea decodoarelor care vor fi folosite pentru redarea fisierelor multimedia. Insa nu intotdeauna acest lucru trebuie lasat la latitudinea sistemului de operare.

 

Filme si muzica cu Media Centre

V-ati transformat calculatorul cu Windows intr-o masina multimedia in care conteaza aproape exclusiv doar sistemul audio si, eventual monitorul sau plasma? Va lipseste doar playerul adecvat, si acesta nu e Windows Media Player. In locul lui, va recomandam o componenta a Windows-ului care, pe nedrept, primeste prea putina atentie in Windows 7 -componenta Media Centre din sistemul de operare. V-o propunem pentru ca ea combina filmele de pe hard disk cu informatiile de pe internet.

 

Upgrade multimedia pentru XP si Vista

Foarte putine formate pot fi redate din prima de XP si Vista, fara interventia utilizatorului. Multa lume se descurca folosind un player universal, de genul VLC Media Player sau asa numitele pachete de codec-uri. Insa nu toata lumea este constienta de faptul ca, facand acest lucru, isi asuma anumite riscuri: unele pachete pot genera  conflicte intre diferite codec-uri DirectShow. De asemenea, VLC nu este capabil sa redea din prima orice fisier. Este mai bine sa preluati initiativa configurarii subsistemului de redare multimedia.

Puteti acoperii acum toate formatele lipsa de la redarea din XP si Vista folosind bibloteca de filtre ffdshow. Aceasta este disponibila pe 32 sau 64 de biti de la adresa ffdshow-tryout.sourceforge.net. Cele mai recente versiuni pot fi gasite insa cautand in structura de directoare a proiectului dupa asa numitele „SVN builds”.

 

Setari preliminare

Chiar de la instalare, incepeti configurarea: alegeti optiunea „Run DXVA video decoder configuration”. In acest dialog, trebuie activata accelerarea hardware oferita de placa video astfel incat procesorul sistemului sa fie eliberat pentru ca si filmele HD sa poata fi redate de configuratii mai slabe., precum cele ale netbook-urilor. Astfel, localizati fereastra „Hardware acceleration (DXVA)”  si bifati optiunile H264 si VC1. Modificati si optiunea „Post processing” in „Surface overalay”, astfel incat accelerarea sa ramana activata si atunci cand filmul dispune de subtitrari. Acestora le activati vizibilitatea bifandu-le din zona omonima – „subtitles”. Pentru a putea vizualiza subtitrari cu ajutorul acestui filtru si in cazul formatelor care nu necesita acceleare, activati-le din zona „Subtitles” a dialogului „Video decoder configuration” accesibila din Start Menu | Programs  | ffdshow.

Bine, acestia sunt doar pasii preliminari spre disciplinarea sunetului care patrunde in boxele voastre si a imaginii de pe monitoare.


sisteme audio, amplificator stereo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu