marți, 27 martie 2012

Informatii utile despre hidrofor

    

 

1. Domenii de utilizare a unui hidrofor

Hidrofoarele asigura mentinerea sub presiune permanenta a apei intr-o retea de conducte pentru alimentare cu apa a unei cladiri, a unei ferme sau pentru irigatii.

Prin mentinerea in rezervorul hidroforului a unei perne de aer se asigura in vaz o rezerva de apa sub presiune, fara ca motorul pompei sa lucreze continuu.

Temperatura mediului ambiant in care se instaleaza hidroforul poate fi intre +5 grade C si +40 grade C, cu umiditatea maxima a aerului de 80% la 20 grade C.

hidroforul se utilizeaza sub acoperis sau in camin special, in spatii ferite de actiunea radiatiei solare directe si a precipitatiilor atmosferice.

 

Este interzisa utilizarea unui hidrofor:

  • in medii explozive, inflamabile, continand pulberi inflamabile sau bune conducatoare de electricitate;

  • in medii corozive, cu vapori de acizi sau baze, cu praf metalic sau abraziv;

  • in locuri supuse la vibratii anormale, socuri repetate la perioade scurte sau lovituri

 

2. Constructia unui hidrofor

 

Hidrofoarele cu pompa automorsanta sunt compuse din:

a) Electropompa automorsanta

De obicei, pompa hidroforului este etansata mecanic la ax cu o presetupa (grafit/ceramica). Functionarea pompei fara apa duce la deteriorarea acesteia.

b) Vas de presiune

Vasul de presiune are o membrana de cauciuc intre apa si perna de aer.

c) Presostat
d) Manometru

e) Furtun antivibrant

f) Cablu de alimentare

 

3. Principiul de functionare al unui hidrofor

 

In vasul de presiune si in reteaua utilizatorilor, apa este mentinuta sub presiunea pernei de aer. Aceasta presiune variaza intre valorile delimitate de presostat si este mentinuta intre aceste valori de electropompa, care intra in functiune si se opreste la comanda presostatului. Perna de aer se creeaza pompand aer in vas prin ventilul aflat la unul din capetele vasului. Presiune initiala a aerului din vas (masurata la ventilul de aer) trebuie sa fie aproximativ 1,5 bar.

Perna de aer are rolul de a permite acumularea unei cantitati de apa in rezervor, care poate fi consumata fara ca pompa sa intre in functiune. Aceasta cantitate se acumuleaza de fiecare data in rezervor, dupa inchiderea tuturor robinetelor consumatoare, pana la oprirea electropompei.

 

  • Montarea hidroforului in instalatie

  •  

    Instalare:

     

    hidroforul trebuie asezat pe un postament orizontal de dimensiuni adecvate gabaritului, intr-un loc ferit de inghet, de actiunea radiatiei solare directe si a precipitatiilor atmosferice.

    Conducta de aspiratie trebuie sa fie din material nedeformabil si trebuie prevazuta cu sorb de aspiratie. Distanta de la sorb pana la fundul apei trebuie sa fie de cel putin 0,5 m.

    Pentru a nu micsora performantele hidroforului, conductele trebuie sa aiba diametrul interior de 25 mm (~ 1\"). De asemenea se recomanda sa nu se foloseasca mai mult de un cot in circuitul de aspiratie.

     

    Amorsare:

     

    Dupa montare circuitului hidraulic, se procedeaza la amorsarea pompei. Aceasta operatiune consta in eliminarea completa a aerului din conducta de aspiratie si din corpul pompei, prin umplerea acestora cu apa prin conducta de refulare sau prin gaura de umplere (prevazuta cu dop).

     

    5. Exploatarea hidroforului

     

    hidroforul functioneaza automat cat timp fisa de alimentare este introdusa in priza.

    Dupa opriri voluntare pe perioade mai lungi sau pentru interventii, inainte de pornire verificati daca:

    • hidroforul este fixat corect pe postament

    • racordurile hidraulice sunt stranse si asigura o functionare corecta

    • presiunea pernei de aer are valoarea indicata de producator

    • legaturile la pamant sunt realizate corect

    • cablul de alimentare este intact

    • fisa de alimentare este bine fixata in priza cu impamantare

     

    Daca instalatia nu este folosita pe o perioada mai lunga sau in cazul unei defectiuni, se scoate fisa de alimentare a hidroforului din priza.

     

  • Intretinerea unui hidrofor

  •  

    Pentru orice interventie asupra hidroforului, este obligatorie intreruperea alimentarii de la reteaua electrica, prin scoaterea fisei de alimentare din priza.

     


    pompa submersibila, hidrofor

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu